Тук ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси относно използването на IP камерите Y-Cam.

Тази секция постоянно ще се актуализира и затова, ако имате още въпроси за Y-Cam, не се колебайте да ни попитате.

 

Често задавани въпроси за Y-Cam

Q. Как мога да наблюдавам камерите Y-Cam през интернет?

A. IP камерите Y-Cam могат да се наблюдават от всяка една точка на света, където имате интернет достъп: по кабел, безжично, Wi-Max, GPRS, 3G и др. Достатъчно е само да знаете IP адреса (или DDNS) на камерата.

Ако доставчикът на интернет, към който е свързана камерата ви предоставя единствено динамичен IP адрес, то използвайте DDNS менюто на Y-Cam, за да си осигурите постоянен интернет адрес.

IP камерите Y-Cam са уникални с това, че могат да бъдат наблюдавани чрез почти всяко устройство с интернет достъп: компютър с Windows, Linux, Mac OS; 3G мобилен телефон, iPhone, iPad, Android OS, Windows Mobile, Symbian. Камерите поддържат всички широко използвани уеб браузъри: Microsoft IE, Firefox, Opera, Chrome, Safari и др.

Чрез безплатния софтуер Y-Cam MultiLive могат да се наблюдават и записват едновременно до 36 камери Y-Cam. Понастоящем Y-Cam MultiLive работи под Windows XP/Vista/7 и Mac OS , като се очаква скоро MultiLive и за iPad и Windows Mobile.


Q.  Как да конфигурирам рутера си, за да виждам камерата през интернет?

 

A. Камерите Y-Cam поддържат стандарта UPNP, както и болшинството рутери, които се предлагат на пазара. Това означава, че е необходимо единствено да включите UPNP отметките в конфигурационното меню на камерите и рутера и те автоматично ще се ‘разберат’ кои портове са свободни и кои портове камерата може да използва за достъп през интернет. По подразбиране, при UPNP режим, IP камерите Y-Cam използват порт 8150, като ако се окаже, че по някаква причина рутера вече е пренасочил този порт към друго устройство в локалната ви мрежата, то Y-Cam ще използва следващият свободен порт – 8151 и т.н. За да видите камерата през интернет, в браузъра си трябва да напишете http://[вашият IP адрес]:8150. Префиксът http:// е задължително само, ако използвате Microsoft IE.


Q. Как да разбера каква скорост на интернет връзката ми е необходима, за да наблюдавам камерата?

 

A. IP камерите Y-Cam са устройства, които предават информация и затова, когато говорим за изискването за скоростта на интернет, трябва да имаме предвид изходящата (upload) скорост. При всички интернет доставчици съотношението download:upload е между 2:1 и 10:1.

При максимално качество на изображението и звука, 25 кадъра/секунда и MPEG-4 компресия, IP камерите Y-Cam предават със скорост между 2 и 2,4Mbps. Разбира се, ако се използва по високо ниво на компресия и по-ниска кадрова честота, то изходящият трафик на камерите може да се снижи и под 64 KBps, което е приблизително upload скоростта на GPRS.

GPRS е понастоящем най-ниската използвана скорост при интернет достъпа през мрежата на мобилните оператори.

IP камерите Y-Cam са уникални с това, че притежават 3 видео/аудио потока (stream), които могат да се конфигурират индивидуално и да бъдат достъпвани индивидуално. Особено важен е третият (mobile stream) поток, който се настройва за достъп до камерата от мобилни устройства. Устройството не се натоварва с преоразмеряване на по-високата разделителна способност, не се натоварва с излишно висок фреймрейт и разбира се не натоварва трафика (а и сметката) на мобилния ви интернет.


Q. Как да избирам кой видео поток да наблюдавам?

 

A. IP камерите Y-Cam притежават три индивидуално конфигурируеми видео потока, които можете да използвате в зависимост от скоростта и/или ограничението на трафика на интернет връзката си.

Влезте в конфигурационното меню на камерата (SETTINGS), след това изберете CAMERA -> STREAM SETUP. Ще забележите, че името на всеки един поток (stream) е подчертано и с натискане върху него се отваря нова страница. В нея подробно е описано как да виждате камерата си в локалната мрежа и през интернет. В зависимост от това какво устройство или софтуер използвате избирате съответният описан там адрес.

Пример: Искате да наблюдавате Y-Cam през Quick Time или Real Player. Избирате RTSP или HTTP MPEG-4 stream. Изглежда така ‘rtsp://ip_address:port/live_mpeg4.sdp’ и ‘http:// ip_address:port /stream.av’


Q. Как мога да правя запис с IP камерите Y-Cam?

 

A. Начините за запис от камерите Y-Cam зависи от модела, който притежавате или сте решили да закупите.

Y-Cam White, Knight и Black, които не притежават слот за карта памет, запис може да се прави чрез:

a. Безлатният софтуер Y-Cam MultiLive инсталиран на PC или Mac в локалната ви мрежа и/или през интернет;

b. Можете да конфигурирате камерата да записва на NAS (мрежово дисково устройство);

c. Горепосочените модели позволяват да се записва снимков материал на FTP сървър, на който имате регистрация. (account). Например ако притежавате собствен website, то в хостинг плана ви със сигурност има и FTP достъп.

d. По същият начин, по който IP камерите Y-Cam могат да изпращат снимков материал на FTP, те могат да го изпращат и направо на e-mail адреса ви. Поддържат се до 4 адреса, като всеки един от тях можете да конфигурирате независимо от другите – с какво качество да са снимките, кога и/или при какво събитие да изпраща и т.н..

e. За по-професионални решения можете да използвате някой от комерсиалните софтуерни или хардуерни решения, които поддържат IP камерите Y-Cam. Пълен списък можете да намерите тук: http://www.y-cam.com/cms/solution_partners.php, както и на http://www.bulvision.com (секция IP Видеонаблюдение).

Моделите завършващи на SD (White SD, Black SD, Knight SD, Black SD PoE, както и Bullet и Eyeball) притежават слот за microSD карта памет (каквато има най-вероятно и вашият телефон). Така освен всички горепосочени начини, можете да правите запис и върху microSD карта. Записът е в MPEG-4 формат, като може да избирате и от кой stream да се прави записа. Не е необходимо да сваляте картата, за да преглеждате записите – в менюто на камерата има отделно подменю, където можете да правите това.


Q. Как да използвам камерата за онлайн реклама на хотела си, но не желая да затруднявам посетителите да въвеждат user/password за камерата?

 

A. IP камерите Y-Cam са едни от малкото на пазара, които са наистина много удобни за online реклама. Те притежават функция ‘anonymous access’, която ако е влючена, дава директен достъп до видеоизображението на камерата без user/password. ‘anonymous accsess’ дава достъп само до изображението и звука на камрата, като настройките и са достъпни единствено с Администртивният (admin) акаунт. Тази функция по подразбиране е изключена.


Q. Как мога да използвам PoE (Power Over Ethernet) с Y-Cam?

 

A. Към момента PoE притежават следните модели камери Y-Cam: White PoE, Black SD PoE, Bullet и Eyeball. Това ги прави удачен избора за по-големи и професионални инсталации, като се спестява както време, така и средства за окабеляването. Y-Cam PoE поддържат стандарта PoE 802.3af, който понастоящем се поддържа от всички актуални модели PoE мрежови комутатори.

За в бъдеще, почти всички нови модели IP камери на Y-Cam ще се произвеждат с PoE.


Q. Как да използвам Y-Cam  и за външен монтаж?

 

A. Камерата Y-cam Bullet е конструирана за използване изключително за външен монтаж, притежаващ защита IP65, като от Y-cam са помислили и за възможност всчики останали камери да могат да се инсталират и на външни условия. За да могат да се използват и останалите камери за външен монтаж, от Y-Cam са разработили специален корпус, който освен, че е водонепроницаем (IP66) е и ‘прозрачен’ за WiFi. Корпусът Y-Cam SHELL е напълно съвместим със всички модели камери Y-Cаm. Чрез него те запазват абсолютно цялата си функционалност и при външно монтиране – включително WiFi и инфрачервеното нощно виждане.

Преди монтаж, моля запознайте се детайлно с упътването за монтаж, тъй като има незначителни, но ВАЖНИ детайли при монтажа на инфрачервените модели камери.

Comments are closed.